Perşembe, Şubat 14, 2008

Oracle kaldırmak

Google Cache ten bir zamanlar www.zevkli.org/oraclei-sistemden-kaldirmak-t393196.html adresinde yer alan Oracle'ın kaldırılması hakkında yazıyı buraya kopyaladım. Belki cachete de bulunmaz falan..

Eğer Oracle Veritabanına ihtiyacınız kalmadıysa ya da tüm veritabanı sistemini başta kurmak istiyorsanız doğal olarak makineninizdeki mevcut Oracle veritabanını kaldırmanız gerekir. Bu yazıda, Oracle 10g'nin sistemden tamamen kaldırılması ele alınmakta.
Eğer Oracle Veritabanına ihtiyacınız kalmadıysa ya da tüm veritabanı sistemini baştan kurmak istiyorsanız doğal olarak makineninizdeki mevcut Oracle veritabanını kaldırmanız gerekir. Ama bir Oracle Veritabanını sistemden tamamıyla kaldırma işlemi kurulu diğer programlara göre zahmetli bir iştir.
Bunun için öncelikle bilgisayarınızda yüklenmiş olan Oracle servislerini kapatmalısınız. Bu servisleri kısa yoldan görebilmek için bilgisayarınızda “başlat” düğmesine tıkladıktan sora “çalıştır” düğmesine basın. Çıkan pencereye “services.msc” yazıp “enter” düğmesine basın.

Normal şartlarda aşağıdakine benzer bir pencere karşınıza gelecektir.


Bu pencereden adı Oracle ile başlayan servisleri bulun ve bunları (üzerine gelip sağa tıkladıktan sonra “dur” a basarak) durdurun.

Bütün Oracle servislerini durdurduktan sonra servisler penceresini kapatın.
Şimdi makinemizde kurulu Oracle sunucusunu kaldıracağız. Oracle Sunucusunu Windows un Denetim Masasından Program ekle/kaldır menüsünden kaldıramayız. Mevcut sunucuyu silmek için Başlat -> Programlar -> oracle – OraDB Home1 -> Oracle Installation Products -> Universal Installer’ı başlatın.
Installer programi karşınıza kısa bir süre için siyah ekran açıp kapatacktır. Daha sonra karşınıza gelen wellcome penceresinde “Deinstall products” ı tıklayın.

Gelen penceredeki kutucukları işaretleyip “remove” a tıklayın.

Gelen onay penceresinde “yes” e tıklayın. Karşınıza silme penceresi gelecektir



Silme işlemi biraz zaman alabilir. Bu arada çay/kahve içebilirsiniz.
Silme işi bittiğinde aşağıdaki pencereyle karşılaşacaksınız. Close a basarak kapatırsanız
ana pencereye döneceksiniz.


Ana pencere tekrar karşınıza gelecektir. Ana pencereyi kapatmak için üzerinde “cancel” a basın.

Gelen onay penceresinde “evet” diyerek çıkın.

Eğer bu aşamada servisler menüsüne girerseniz, hala silinmemiş bazı servislerle karşılaşabilirsiniz. Hatta Başlat Menüsünden programlar a girerseniz hala Oracle ile ilgili bazı kayıtların varlığıyla karşılaşabilirsiniz. Bunları temizlemek için “çalıştır” komut girdisine “regedit” yazarak Windows Kayıt Defterine girin.

Karşınıza gelen pencerede “HKEY_LOCAL_MACINE” klasörünü açtıktan sonra “SOFTWARE” klasörünü açın.

ORACLE” klasörünü bulun ve silin. Artık Oracle, Programlar menüsünden silinmiş olmalıdır.

Daha sonra yine “HKEY_LOCAL_MACHINE” klasöründeki “SYSTEM” alt klasöründen CurrentControlSet klasörünü, onun içinden de “Services” klasörünü açın.

Gelen pencerede Oracle klasörlerini bulun ve silin.

Silme işleminden sonra makinenizi yeniden başlattığınızda Hizmetler menüsünden Oracle servisleri kalkmış olacaktır.
Şimdi sıra sistemdeki Oracle klasörlerini silmeye geldi. Bunun için Oracle Veritabanını kurduğunuz klasörü bulun. Bu klasör tipik olarak “oracle” ismindedir ve içinde ora90 (9i için) ya da product (10g için) alt klasörünü barındıran ana klasördür. Bu klasörü içindekilerle birlikte “Shift+del” komutuyla silin.
Son olarak “Program Files” altındaki “Oracle” isimli klasörü silmeniz gerekiyor.
Tüm bu işlemleri bitirdiğinizde sisteminizden Oracle Veritabanını tamamıyle kaldırmış olacaksınız.
Geçmiş olsun.

Hiç yorum yok: